4 Mayıs 2013 Cumartesi

Şebeke: Gençlerin Katılımı Projesi (26 Nisan-03 Mayıs 2013 / Ankara)




Şebeke, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Kuruluşları Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından, İstanbul Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Biriminin ortaklığı ile yürütülmektedir. Finansmanı, Avrupa Birliği tarafından sağlanan proje, genç yurttaşların karar alma süreçlerine etkin katılımının sağlanmasını hedeflemektedir.

Bu doğrultuda 26 Nisan-03 Mayıs tarihleri arasında Türkiye’nin farklı yerlerinden 10 farklı sivil toplum kuruluşunu temsilen 10 farklı gençlik çalışanının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. 7gün süren çalışmada 23 kurum ve kuruluş ile görüşmeler gerçekleştirilmiş ve gençlerin karar mekanizmalarına dahil olması yönünde görüşmeler yapılmıştır.




Kurumumuz temsilcisinin de katıldığı organizasyonda gerçekleştirilen çalışma ziyaretleri şu şekildedir; Gündem Çocuk, KAOS GL, Dünya Bankası, STGM, Solfasol, Hafıza Merkezi, AB Türkiye Delegasyonu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu, Denge Denetleme Ağı, Ulusal Ajans, AB Bakanlığı, Ail eve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve TBMM ( Kanun ve Kararlar Başkanlığı, Anayasa Komisyonu, İnsan Hakları Komisyonu, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Dilekçe Komisyonu, CHP Grubu ve AKP Grubu).

Bu ziyaretler sırasında öne çıkan bazı sözlere bakacak olursak;

·      Sivil Toplum kuruluşlarını dahil etmeye özen gösteriyoruz (Bakanlıklar)
·      Sesimizi duyurabilmek adına farklı yollar bulmak ve uygulamak zorunda kalıyoruz. (Sivil Toplum)
·      Lobicilik çok önemli fakat bir o kadarda zor (Sivil Toplum Kuruluşları)
·     Sivil Toplumu en fazla dahil eden Bakanlık biziz (Bakanlıklar)
· Mevcut Anayasa bile, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin çok üstünde haklar veriyor (Meclis komisyonlarından birisi)
·     Sivil Toplum yok bitirildi (Bir bürokrat)
·     Sivil toplumun dahil olmadan yana bir sıkıntısı yok, kamunun dahil etmesiyle ilgili bir sıkıntı mevcut (Bir katılımcı)

Gördüğünüz gibi kamunun ve sivil toplumun olaya baktıkları eyrler çok farklı. Bu durumda sıkıntı kamuda mı? yoksa sivil toplumda mı? Tabi ki ikisinde de değil hata var fakat burdaki ana husus iki tarafın birbirini dinlememesi olsa gerek.




Görüşülen kamu kurumların nerdeyse hepsinin söylediği “biz fikirlere açığız. Fikirlerinizi önerilerinizi bizimle paylaşın.”. Sanırım bu durumda bize düşen zaman zaman ne kadar umutsuzda olsak mevcut kanalları zorlayarak kamuya biz burdayız ve bunu istiyoruz diyebilmek.

Meclis komisyonlarıyla ilgili belkide en dikkat çekici konu ve komisyon çalışanlarının yönlendirmesi ise, “bize fikirlerinizi aktarın fakat gerçekten birşeylerin değişmesini istiyorsanız, milletvekillerinin ikna edin ve onlar konusu meclise taşısın, bunda da en etkin yöntem sor önergesi olacaktır.”



Kısaca özetlemek gerekirse sivil toplumun kamu tarafından dahil edilme anlayışı ile sivil tolumun bu konuya olan  yaklaşımları birbirlerinden çok farklı. Bu yüzden belkide denememiz gerekn yol bizim anladığımız değil, onların anladığı yöne yaklaşabilmek olsa gerek.

Şebeke: Gençlerin Katılımı Projesi Ankara Çalışma Ziyareti’nin çıktılarına ilişkin bir rapor yakında proje ekibi tarafından yayınlanacak ve bizde sizinle paylaşacağız. Fakat çalışmaya ait bilgiler, video görüntüleri ve fotoğraflar için şebeke projesinin aşağıda yer alan linklerini inceleyip, tapik edebilirsiniz.

Çetin Akın




SEBEKE iletişim bilgileri;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder